Нетната печалба на минния гигант BHP Group за първото фискално полугодие

...
Нетната печалба на минния гигант BHP Group за първото фискално полугодие
Коментари Харесай

Недостиг на ключов метал: печалбата на най-големия минен гигант се срина

Нетната облага на минния гигант BHP Group за първото фискално полугодие спада с цели 86% по отношение на година по-рано. Виновник за това е един основен метал, който се трансформира в основен детайл в енергийния преход поради необятната му приложимост при батериите за електрически автомобили - никелът. Свръхпредлагането на пазара на никел принуди най-голямата миннодобивна компания в света да понижи цената на основни активи, пише Bloomberg.

От BHP оповестиха, че ще поемат амортизация от $2,5 милиарда върху цената на своите активи за рандеман на никел в Австралия, които могат да бъдат затворени по-късно тази година. Глобалните доставки на метала набъбнаха, откакто Индонезия бързо усили производството, което срина цените на пазара и докара до закриването на няколко плана за рандеман в страната през 2023 година.
 От дефицит до остатък - цените на никела паднаха след рекордните покачвания през 2022 година
От дефицит до остатък - цените на този метал се сринаха след исторически покачвания през 2022 година

Цените на никела се сринаха през 2023 година до 23 300 $ за звук

" Ще има дълъг интервал на свръхпредлагане "

Периодът на свръхпредлагане щее дълъг, като може да продължи до края на това десетилетие, съобщи основният изпълнителен шеф на BHP Group Майк Хенри пред Bloomberg.

" Вниманието, което би трябвало да обърнем на никела е обвързвано и с това, което вършим с нашия бизнес през междинния интервал, като се има поради, че сега той е на загуба и това е по този начин от известно време насам ", разяснява Хенри.
 Снимка 603850
Източник:

Основната облага от дейните действия на минната компания през шестте месеца на 2023 година до 31 декември остава постоянна при $6,57 милиарда, или малко под оценката на анализаторите. И въпреки всичко големият спад на чистата облага е в центъра на фокуса на вложителите.

Огромното търсене на първични материали през последните години засегна рентабилността на BHP. Това е наклонност, която стартира по време на пандемията и продължи поради влошаващите се вероятности пред китайската стопанска система и по-конкретно при нейния строителен бранш. Ако изключим никела, желязната руда остава най-важният източник на доходи за компанията. Цените на суровината за произвеждане на стомана скочиха с 28% и остават на исторически връх.
 Индонезия желае до 2 години да обезпечава 65% от износа на никел в света
Държавата, която желае до 2 години да обезпечава 65% от износа на никел в света

В страната, която е 4-та по население, се строи и най-големият в света цех за никел
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР